Hyppigt stillede spørgsmål om brænde

 • Hvilken type brænde skal jeg vælge?
 • Hvad er forskellen på ovn- og lufttørret brænde?
 • Jeg har brændeovn, hvad skal jeg fyre med?
 • Jeg har pejs, hvad skal jeg fyre med?
 • Hvordan opmåles brænde?

Hvilken type brænde skal jeg vælge?
Det er vigtigt at brændet er tørt, inden du fyrer med det. Tørt brænde brænder bedre og forurener mindre end fugtigt brænde. Desuden giver fugtigt brænde mere sod i skorstenen og forårsager løbesod, der i værste fald kan ende med skorstensbrand. Fyr derfor kun med tørt brænde.

Hvad er forskellen på ovn- og lufttørret brænde?

Ovntørret brænde
Hvis du skal bruge brændet umiddelbart ved levering, bør du altid vælge ovntørret brænde, som er tørt og klar til brug. Det kræver naturligvis, at du ligeledes opbevarer brændet tørt.

Lufttørret brænde
Hvis du vælger lufttørret brænde, som er lidt billigere end ovntørret brænde, bør du regne med 4-5 dages tørring indendørs inden anvendelse. Brændet opbevares udendørs og kan derfor være regnvådt, når du modtaget det, dog afhængig af årstider og vejr.

Jeg har brændeovn, hvad skal jeg fyre med?
Hvad er formålet med din brændeovn? Fyrer du for hyggens skyld eller skal brændeovnen være din primære varmekilde?

Hvis brændeovnen er den primære varmekilde i dit hjem, bør du vælge en tung træart som har højere brændværdi og dermed brænder længere. En tung og massiv træart som f.eks. eg brænder længe og afgiver god varme. Du skal heller ikke fylde brænde på så ofte, som hvis du fyrer med en lettere træart. Andre tunge træarter er ask, bøg og birk.

Hvis du derimod fyrer for hyggens skyld og blot skal have varme og flammer i nogle timer, kan du med fordel vælge en lettere og også billigere træart.

Du må kun fyre med rent og tørt brænde i brændeovne og pejse. Rent træ er træ, der ikke er blevet behandlet på nogen måde. Brændeknuder af træ kan bruges i de fleste brændeovne, mens træbriketter frarådes af producenterne til nogle typer ovne. Det skyldes, at temperaturen under forbrænding af træbriketter bliver meget høj og det kan efter et stykke tid ødelægge brændeovnen, hvis den ikke er beregnet til det. Er du i tvivl, tjek med din forhandler.

Træpiller kan bruges, hvis ovnen er specielt indrettet til det.

Hvordan opmåles brænde?

Rummeter
En rummeter brænde er den mængde brænde, der kan være i en brændestabel, der er 1 m høj, 1 m bred og 1 m lang. Brændet skal være kløvet og opskåret i ens længder og stablet relativt tæt uden for meget luft mellem de enkelte stykker brænde.

Skovrummeter
En skovrummeter svarer til en stabel brænde, der ikke er kløvet eller opskåret. Brændestykkerne er normalt lidt længere. Da der er mere luft omkring brændet her, er der reelt mindre brænde i en skovrummeter end i almindelig rummeter.

Kasserummeter
En kasserummeter kaldes det, når brændestykkerne er smidt i en kasse på 1x1x1 m i stedet for at være stablet pænt. Her er der endnu mere luft omkring de enkelte brændestykker og en kasserummeter rummer derfor mindre end både skovrummeter og almindelig rummeter brænde.

Hvis du har spørgsmål om brænde og fyring, som ikke er besvaret her på siden, er du meget velkommen til at ringe til Gert på telefon 40 63 73 34.

DOWNLOAD VORES BØGER

Vi har skrevet 2 e-bøger til dig der bruger BRÆNDE og/eller træpiller og du kan downloade dem begge ganske gratis, hvis du blot udfylder denne lille kontaktformular:
RING NU

27 59 19 93

0
  0
  Din indkøbskurv
  Din kurv er tomTilbage til Shop